Concluziile medicului depind major de informațiile medicale furnizate de pacient

Cazul recent al unui pacient m-a determinat să scriu aceste rânduri.

Pacientul mi-a solicitat un consult de cardiologie cerut, verbal, de către medicul ORL-ist înaintea efectuării unei intervenții chirurgicale elective, programate, în sfera ORL. Din afirmația pacientului, neexistând un document medical care să descrie tipul de intervenție chirurgicală avut în vedere, reieșea că planul intervenției s-ar putea schimba, de la cel inițial al unei rinoplastii la unul mai complex care să implice laringele și pentru care ar putea fi nevoie de anestezie generală.

În tot cazul, vorbim despre un tip de intervenție încadrat ca unul cu risc intermediar (1-5%) de evenimente acute cardiovasculare periprocedural1. Pacientul nu deținea documente medicale de niciun fel. Din anamneză, a reieșit că nu a avut evenimente acute cardiovasculare și nu este cunoscut cu vreo boală cronică dar afirma că lua regulat, la recomandarea medicului său de familie un medicament antihipertensiv, fără să știe motivul pentru care folosea acest medicament.

Examenul clinic și ECG erau normale și pacientul nu acuza simptome care să sugereze prezența ischemiei miocardice ori a insuficienței cardiace cronice. Un astfel de pacient, în vârstă sub 65 ani, fără factori de risc cardiovascular și fără semnele unei boli cardiovasculare detectate la examenul clinic și ECG standard, înaintea unei intervenții chirurgicale noncardiace cu risc intermediar de evenimente acute cardiovasculare, nu ar avea nevoie de evaluări suplimentare periprocedurale. Dacă, însă, ar avea cel puțin un factor de risc (precum hipertensiune arterială, fumat, dislipidemie, diabet sau istoric familial de boală cardiovasculară sub 65 ani vârstă), ar trebui să efectueze periprocedural niște teste suplimentare precum dozarea de troponină cardiacă sau/și NT-proBNP2. Doar că detectarea unora dintre acești factori de risc țin de informațiile pe care pacientul le furnizează la anmneză: dacă aceste informații lipsesc, evaluarea preoperatorie a cardiologului nu va corespunde realității și, prin urmare, recomandările sale vor fi eronate. Echipa chirurgicală va lua drept corecte aceste informații și le va integra în conduita chirurgicală putând pune pacientul la risc de evenimente nedorite.

Astfel, dacă pacientul nu recunoaște că este hipertensiv sau fumător sau are antecedente familiale de boală cardiovasculară la rudele sale de gradul I, în unele situații, medicului îi va fi foarte greu sau imposibil să identifice acești factori. De exemplu, dacă pacientul nu recunoaște (sau nu știe) că este hipertensiv și că urmează tratament specific acestei afecțiuni iar examenul clinic găsește valori normale ale tensiunii arteriale, medicul care evaluează preoperator pacientul îl va considera normotensiv, deci, fără acest factor de risc. Chiar repetarea măsurării tensiunii arteriale la o a doua vizită la cabinet, dacă aceasta va fi din nou normală, cum e probabil să fie atunci când boala hipertensivă este bine controlată prin tratament, nu îl va permite cardiologului să detecteze prezența hipertensiunii arteriale.

Uneori, pacientul nu știe în mod real că suferă de o afecțiune precum hipertensiunea arterială și nici pentru ce i-au fost recomandate unele medicamente. A urmat medicația prescrisă de medic dar fără să ia în seamă motivul pentru care le ia. E posibil să i se fi explicat pentru ce ia aceste medicamente dar nu a înțeles pentru ce trebuie să le ia. E la fel de posibil ca medicul să îi fi explicat mai mult despre necesitatea urmării tratamentului prescris decât despre boala respectivă sau să nu îi fi explicat deloc. E posibil ca numele medicamentele cu acțiune demonstrată științific să se piardă într-o lungă listă alături de multe suplimente alimentare și din această listă pacientul să nu poată reține decât unele (de obicei ține minte doar suplimentele alimentare sau cu ele începe enumerarea, uitându-le pe cele active).

Situația de mai jos e frecvent întâlnită de mine și de colegii mei: pacientul este întrebat de medic care sunt medicamentele pe care le ia în prezent, acesta înșiră o listă cu ele, medicul le notează, ba, adeseori, verifică că lista e completă întrebând pacientul dacă mai ia și alte medicamente decât cele enumerate, pacientul reafirmă ferm că nu, medicul judecă situația, face recomandări pe daza datelor colectate iar la plecarea pacientului din cabinet, după ce acesta se uită pe recomandarea medicului, vine și întrebarea: „Dar pe cutare medicament îl mai iau?” „Păi, nu mi-ați zis că luați acest medicament!” „A, păi normal că îl iau. De multă vreme” Atunci medicul reia toată judecata medicală care poate fi radical schimbată față de cea inițială, reface recomandările, care pot fi altele decât cele inițiale. Timp pierdut, programul următorilor pacienți dat peste cap, etc.

Ori, și mai grav, pacientul nu realizează că nu a precizat lista reală a medicației curente și va urma atât schema nouă de tratament, prescrisă de medicul de care vorbim cât și medicamentele pe care le lua anterior și pe care a uitat să le menționeze la vizită. Observ frecvent asocieri de medicamente din aceeași clasă terapeutică sau chiar cu aceeași subtanță activă dar cu denumiri comerciale diferite ceea ce, evident, poate fi o mare problemă de siguranță medicală pentru acel pacient. Când este întrebat de următorul medic la care ajunge de ce ia medicamente care sunt incompatible sau a căror asociere nu este recomandată, de cele mai multe ori pacientul spune că „așa mi-a fost recomandat”. Ceea ce este, stricto sensu, corect doar că recomandarea respectivă s-a bazat pe informații incomplete sau inexacte furnizate de către pacient.

Dar sunt și situații când pacientul știe ce medicamente ia dar le omite voit.

De ce ar dori pacientul să omită intenționat astfel de informații în timpul discuției cu medicul evaluator? Unul dintre motive, cel pe care l-am întâlnit la pacientul despre care aminteam la început, este teama pacientului că documentarea unor afecțiuni medicale în raportul medicului cardiolog cerut de echipa chirurgicală ar determina-o pe aceasta să îi respingă efectuarea procedurii chirurgicale. Pacientul poate doar bănui acest lucru sau, cum s-a întâmplat în cazul de mai sus, îi poate fi indusă această bănuială chiar de echipa chirurgicală respectiva: în cazul nostru, pacientului îi fusese explicat că dacă are vreo boală de inimă sau hipertensiune, fără discuție echipa chirurgicală nu îl va opera.

Există și convingerea unor pacienți, profund greșită, că medicul poate afla care este suferința lor doar examinându-i clinic ori în urma unor investigații și, prin urmare, ei, pacienții, nu trebuie să dea prea multe informații despre istoricul bolilor lor sau simptomele de care suferă. Ba chiar, unii dintre pacienți, vin la consultul pentru a doua opinie de specialitate fără a aduce medicului, în mod intenționat, documente medicale sau refuză să dea informații ca cele de mai sus, tot intenționat, doar pentru a vedea dacă și acest medic îi găsește aceleași probleme ca primul cu care s-a consultat.

Întâlnesc în practică și situația opusă: ca să nu greșească ori să uite vreo informație medicală, pacientul vine la vizita la medic cu un dosar de acte foarte voluminos, conținând toate documentele medicale de la descoperirea bolilor sale și până în prezent, de regula, cu documente medicale aparținând tuturor specialităților medicale cu care a avut de-a face în decursul timpului. Când este întrebat de istoricul afecțiunilor sale, în loc de răspuns îi întinde medicului dosarul ca acesta să-l studieze. Evident că analizarea atâtor date, unele repetate prin preluarea lor din alte documente, necesită mult timp ori timpul alocat vizitei pacientului este limitat; în loc ca el să fie folosit pentru anamneză, examen clinic ori pentru explicarea situației medicale pacientului, e pierdut pentru căutarea unor date relevante pentru cazul dat în noianul de informații dintr-un dosar stufos.

În alte cazuri, informația prezentată de pacient medicului este conform documentelor doar că datele din documente pot să nu corespundă realității dar despre această problemă voi vorbi într-un alt articol.

Deoarece, așa cum se înțelege de mai sus, recomandările medicului depind major de datele pe care pacientul i le furnizează (atât cele din documentele puse la dispoziție cât și cele furnizate verbal, la anamneză), formularul de solicitare a consultației medicale de la Cabinet include cunoașterea și asumarea acestui fapt de către pacient. Medicul nu poate fi făcut răspunzător de decizia sa dacă ea s-a bazat pe date și informații false sau necunoscute de către medic. Pe de altă parte, pacienții trebuie educați să înțeleagă că furnizarea unor informații complete și corecte către medicii lor este doar în interesul sănătății lor. O evaluare incorectă a situației de către medic va conduce la o propunere de conduită incorectă.

Ce ar fi de făcut?

Pacientul trebuie să își pregătească vizita la medic, alegând ce acte medicale îi va prezenta, notând pe hârtie medicamentele pe care le ia în prezent (atât numele comercial al medicamentului cât și doza preparatului precum și numărul de doze pe zi și momentul zilei când le ia), punându-și în ordine (în minte sau scrise pe hârtie) problemele pe care le are și ideile pe care vrea să le discute cu medicul la acea vizită.

Medicii care vin în contact cu pacientul trebuie să noteze corect și complet informațiile medicale obținute sau care rezultă în urma consultului medical și să îndemne pacientul să prezinte raportul medical altor medici astfel încât aceștia să le cunoască și să-i judece situația folosindu-se de ele.

Numai schimbând între noi, medicii și pacienții, datele medicale în mod onest și complet, actul medical va avea valoare și opiniile și recomandările pe care le facem vor fi de un real folos.

12022 ESC Guidelines on cardiovascular assessment and management of patients undergoing non cardiac surgery; https://academic.oup.com/eurheartj/article/43/39/3826/6675076?login=false, Tabel 5, pag. 3842

2Idem, Figura 2, pag. 3844

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *