Măsurarea acasă a tensiunii arteriale ajută medicul care vă supraveghează boala hipertensivă aducând informații complementare celor obținute de medic la cabinet. Prin urmare, acordați multă atenție acestor măsurări, executați-le conform protocolului recomandat de medicul dvs. și notați-le atent. Modul în care veți măsura acasă tensiunea arterială (protocolul de măsurare) poate diferi de la un medic la altul dar respectă, în mare, niște principii unanim acceptate de societățile medicale de specialitate.
1. Aveți nevoie de un tensiometru automat cu manșetă de braț. Vă recomand un astfel de aparat în locul celui de încheietură. Folosit corect și îngrijit, vă va folosi mulți ani. Mai întâi, tensiometrul trebuie să fie unul validat clinic. Verificați în lista de aici înainte de a cumpăra unul. La pagina web indicată, descărcați lista cu tensiometrele validate clinic alegând categoria „Home” sau, dacă suntețî gravidă și îl folosiți în sarcină, alegeți categoria „Pregnancy”. În al doilea rând, trebuie să îl cumpărați cu manșeta de braț potrivită; manșetele sunt pe dimensiuni: mică, medie și largă sau extralargă. Tensiometrele de calitate vin standard cu o manșetă medie-largă cu pentru brațe cu grosimea între cca 22 și 40 cm. Dacă nu știți care manșetă vi se potrivește, întrebați medicul dvs.
2. Măsurarea tensiunii arteriale o veți face, în ziua respectivă, atât dimineața cât și seara. Protocolul pe care eu îl recomand este următorul:
Măsurarea tensiunii arteriale va fi făcută:
- – dimineața înainte de a vă apuca de vreo activitate și seara înainte de masa de seară
- – după ce ați mers la toaletă
- – înainte de a mânca
- – înainte de a lua medicamentele (dacă e cazul)
- – înainte de a face duș
- – nefumând înainte cel puțin 30 minute
– după ce stați așezat pe un scaun (sau fotoliu), rezemat de spătar, cu picioarele lipite de podea, mâna la care faceți măsurarea sprijinită pe o masă sau un suport astfel încât brațul să fie la nivelul inimii, relaxat(ă), fără să conversați, fără telefon sau televizor, timp de 5 minute (cu ceasul în față)
– abia după ce s-au scurs cele 5 minute în poziția de mai sus, veți face 3 măsurări de tensiune arterială, doar la brațul recomandat de medicul dvs., la 1 minut interval între ele
– le veți nota pe toate trei, fără virgulă sau rotunjire, exact cum sunt arătate cifrele pe ecranul aparatului, împreună cu data și ora măsurarii lor.
– apoi vă puteți mânca și lua medicația (când este cazul).
Este foarte important răstimpul de 5 minute înaintea primei măsurări precum și păstrarea brațului la care se face măsurarea tensiunii arteriale relaxat și nemișcat pe durata măsurării.
În general, în lipsa unei recomandări exprese, nu recomand să vă măsurați tensiunea arterială în alte momente ale zilei decâț cele de mai sus, nici zilnic și nici în alte zile decât cele propuse la vizita de la cabinet.
Tensiunea arterială este un parametru foarte variabil, de la un moment al zilei la altul, și chiar de la o măsurare la alta, la câteva minute între ele, influențat de foarte multe condiții și situații, astfel încât, pentru a avea o valoare în diagnostic și supravegherea medicală, mărurarea ei trebuie făcută în condiții bazale și după un anumit protocol.
Faptul că veți observa valori foarte diferite de la o măsurare la alta în același moment al zilei nu înseamnă ca tensiometrul dvs are o problemă; este un lucru normal.
3. Verificați periodic starea tensiometrului dvs. Sunt centre specializate pentru verificarea tensiometrului dvs. De exemplu, pentru tensiometrele Omron, există centrul Med.Co pe str. Slobozia la nr. 22. Pentru alte tipuri de aparate, vedeți centrele de service recomandate de producătorul respectiv. E recomandată o verificare a aparatului o dată la 2 ani sau dacă suferă lovituri.
Puteți citi aceste recomandări pe pagina web: http://www.tensiuneamea.ro/Reguli_de_masurare_TA.pdf