Prețul unei consultații cu medicul cardiolog e mare. Beneficiați maxim de ea!


În urmatoarele rânduri mă adresez dumneavoastră, pacienților, spunându-vă cum trebuie să vă pregătiți pentru consultația cu medicul dumneavoastră astfel încât să beneficiați cât mai mult de sfaturile și recomandarile sale. Sunt recomandări generale, valabile pentru pentru oricare vizită la medic dar, fiindcă nu știu cât de aplicabile sunt ele în cazul confraților mei, le voi formula la persoana întâia și cu referire la Cabinetul meu individual (numit, în cele ce urmează, Cabinet). Sunt convins că vă vor fi de folos.

De informațiile pe care le obțin de la dumneavostră depind recomandările pe care vi le fac. Este foarte important să cunosc exact situația dumneavoastră medicală și să primesc informații corecte și reale, deoarece numai în acest fel opiniile și recomandarile mele vor corespunde situației dumneavoastră. De corectitudinea informațiilor și raspunsurilor pe care mi le dați depind judecata și propunerile mele de conduită de urmat. Informații eronate vor duce la sfaturi nepotrivite sau chiar greșite.

Este probabil ca în timpul vizitei la medic să fiți copleșit de volumul de informații ori să fiți emoționat(ă) și, astfel, să nu vă amintiți unele lucruri sau să uitați ce doreați să mă întrebați. O listă cu aceste informații, întocmită de dumneavostră, de acasă, vă poate ajuta.

1. Notați-vă cu grijă, de acasă, pe o hârtie (de orice fel, nu o voi păstra:))):

  • a) Ce așteptați de la mine și de la această vizită? Pentru ce ați venit la consultație? Mulți pacienți sunt surprinși de întrebarea pe care le-o adresez: „Ce doriți să mă întrebați?” sau „Cu ce vă pot fi de folos?” Sunt mai multe motive pentru care ați putea solicita un consult de cardiologie. Mai jos sunt câteva motive pentru a veni la vizită:
    • ați fost deja evaluat de un medic, vi s-au oferit niște explicații, vi s-a propus o conduită și/sau un tratament dar doriți să cereți și a doua opinie de specialitate.
    • doriți sa vă preiau în supraveghere pentru o afecțiune cardiovasculară deja existentă.
    • medicul dumneavostră curant nu este disponibil o vreme și nu doriți să întrerupeți supravegherea clinică în această perioadă de timp
    • doriți un examen de specialitate doar pentru a vă răspunde unor întrebări, fără să doriți să mă ocup de atunci încolo de afecțiunile dumneavoastră, pe termen lung.
    • aveți temeri, nelămuriri, îngrijorări pe care vreți sa le discutați cu mine, cum ar fi șansa de a avea un eveniment major cardiovascular în anii care urmează sau alte variante. În funcție de ceea ce așteptați de la acea vizită, voi ști ce informații voi colecta și ce plan de conduită voi propune. De aceea, pregătiți-vă din timp cu ce așteptări aveți de la vizita cu mine.
  • b) Lista medicamentelor:
    • pe care le luați în momentul de față (nu doar cele care v-au fost recomandate ci și, mai ales, cele pe care le luați efectiv); notați corect numele acestora, doza fiecăruia și numărul de unități luate într-o zi (se numește modul de administrare a medicației de fond). Puteți face fotografii ale cutiilor medicamentelor folosite în prezent ori să aduceți cutiile acestora, ca atare, la vizită.
    • ce alte medicamente ați mai folosit anterior și dacă au existat unele care v-au creat probleme sau pe care medicul le-a înlocuit și din ce motive a făcut-o.
    • ce schimbări de tratament au avut loc de la precedenta vizită și până la cea actuală.
  • c) Simptomele sau problemele pe care le aveți legate de afecțiunilecardiovasculare:
    • care sunt simptomele pe care le aveți (Ce va supăra în acest moment?) Încercați să observați cu atenție simptomele dvs, în ce situații apar (de exemplu, durerea de piept survine în repaus, atunci când nu faceți nimic, ori în timpul unei activități fizice? Oboseala înseamnă stare de slăbiciune fizică (epuizare, ca atunci când ați muncit o zi întreagă) ori greutate în respirație (ca atunci când urcați un deal)? Bătăile rapide ale inimii au ritm regulat, precum ticăitul unui ceas, ori sunt complet neregulate? Bătăile rapide survin și dispar brusc ori pe nesimțite?
    • de când au apărut ele?
    • care dintre ele este pe primul plan (care vă supăra sau vă îngrijorează cel mai tare)?
    • cum vă simțiți când vă desfășurați activitățile fizice curente (mersul pe jos prin cameră sau pe stradă, pe teren plat, fără bagaj în mână, urcatul a două etaje pe scări, îngrijirea personală, menajul în gospodărie, lucratul în grădină etc)
  • d) Istoricul bolilor cardiovasculare la rudele de gradul I
    • încercați să obțineți informații de la rudele dvs apropiate (părinți, frați, surori) dacă au avut boli sau evenimente acute cardiovasculare (infarcte de miocard, accidente vasculare cerebrale, sincope, moarte subită resuscitată, fibrilație atrială, valori foarte mari ale colesterolului seric etc) sau să fi decedat la vârstă mai tânără de 65 ani (femei) sau 55 ani (bărbați).
  • e) Dacă au fost evenimente cardiovasculare (internări în spital ori prezentări la camera de gardă pe motive cardiovasculare) de la vizita precedentă și până la cea actuală și aduceți cu dumneavostră documente medicale, dacă vi s-au dat, legate de aceste evenimente.

2. Pregătiți documentele medicale anterioare legate de cardiologie (rapoarte medicale de la alți medici care v-au examinat pe aceeași problemă sau pe altele; analize de sânge și urină, rapoartele unor investigații, electrocardiograme mai vechi). Nu păstrez la Cabinet còpii ale documentelor dvumneavostră medicale ci doar notez din ele informațiile de care am nevoie.

3. Pregătiți hârtia pe care ați notat valorile tensiunii arteriale, în cazul în care v-am solicitat acest lucru la o vizită precedentă

4. Alocați timp ca să ajungeți cu cca 10 minute înainte de ora începerii vizitei; acest timp este necesar pentru a face înregistrarea dumneavostră la cabinet. Trebuie să (re)citiți un formular de consimțământ și, dacă sunteți de acord cu datele lui, să-l completați cu numele dumneavoastră, să-l semnați și să-l datați. E important ca la ora începerii vizitei să fiți pregătit(ă) pentru ea, în așa fel încât timpul alocat vizitei dvs, de 30 minute, să fie folosit în întregime. Daca ajungeți mai târziu de ora programată, durata vizitei dvs. se poate reduce, pentru ca programul pacientilor care urmează după dvs. să fie afectat cât mai puțin sau deloc. Reducând durata vizitei dvs, voi fi nevoit să mă limitez la unele evaluări și să programez efectuarea altora la o vizită ulterioară. De asemenea, e posibil ca dacă întârziați, să preiau următorul pacient, în cazul în care acesta se află la cabinet, și vizita dvs. să fie decalată. Nu uitați că zona unde se află Cabinetul are, în unele zile sau intervale orare, trafic rutier foarte aglomerat care vă poate împiedica să ajungeți la timp; prevedeți o rezervă de timp pentru asta. Verificați unde ați putea parca mașina, dacă veniți cu automobilul personal (vedeți și pagina Cum ajung la cabinet).

5. Veniți la vizita la cabinet însotit(ă) de un interpret dacă vorbiți o alta limbă decât engleza sau franceza.

6. Daca aveți dificultăți de înțelegere, mai ales că folosim, uneori, termeni medicali, conduite variate de tratament, informații medicale uneori complicat de înțeles, puteți veni însoțit(ă) de o persoană apropiată și de încredere, pe care o veți invita în cabinet cu dvs. și care va participa la discuțiile cu mine. Asta presupune că, implicit, prin permisiunea dată acelei persoane de a participa la consultul medical, îi veți acorda și dreptul de acces la datele dvs. medicale (nu uitați că sunt date cu caracter personal speciale). Nu vă îngrijorați: în timpul examinării dumneavostră clinice, la solicitarea dumneavostră, o draperie va fi trasă și vă va oferi intimitate ori, puteți ruga persoana care vă însoțește să părăsească cabinetul de consultații pe durata examenului clinic ori atunci când vreți să îmi transmiteți niște informații delicate. Din păcate, nu cunosc limbajul mimico-gestual și nu pot comunica, în acest mod, cu pacienții surdo-muți. Nu vă îngrijorați că nu veți ține minte informațiile pe care vi le transmit: voi scrie în raportul medical tot ceea ce vă explic verbal. De asemenea, în acealași scop, puteți înregistra audio discuția dintre mine și dumneavoastră.

7. Dacă folosiți ochelari sau proteze auditive, nu uitați să le aduceți cu dumneavostră. Va trebui să citiți un formular de solicitare de consult ori să verificați lista dumneavostră cu medicamente ori cu întrebarile de discutat la acea vizită. Anunțați-mă dacă aveți probleme de auz și doriți să mă exprim mai rar și că trebuie să îmi vedeți fața când vorbesc.

8. Îmbrăcați haine ușor de folosit. De multe ori, vă voi ruga să vă dezbracați de la brâu în sus ori să ridicați pantalonul deasupra genunchilor. Pentru efectuarea electrocardiogramei, gleznele vor trebui umezite și, astfel, ideal, ar trebui să nu fie acoperite de ciorap lung sau dres. Pentru măsurarea tensiunii arteriale, veți fi rugat(ă) sa îmbrăcați un maieu sau o bluză cu mâneca scurtă cât timp veți fi așezat(ă) pe un scaun și veți aștepta câteva minute pentru măsurarea tensiunii arteriale, conform condițiilor standard. Doar în anumite situații, când datele medicale o cer, veți fi rugat(ă) să va descălțați.

9. Întrebările dumneavostră sunt binevenite. Nu ezitați să mă întrebați. Consultul la medic înseamnă o comunicare în ambele direcții, atât dinspre medic spre pacient cât și dinspre pacient spre medic. Nu va sfiiți să mă întrebați ce doriți să aflați. Chiar daca eu nu vă voi putea răspunde tuturor întrebărilor dumneavostră, vă pot clarifica unele aspecte. Informațiile pe care vi le pot oferi sunt, uneori, mai importante decât tratamentul prescris. Este foarte important să înțelegeți în ce constau problemele dumneavostră medicale, de ce trebuie să luați anumite măsuri, ce alternative aveți la o măsura de tratament propusă, ce avantaje și dezavantaje au diferitele conduite de supraveghere și tratament, pentru ce luați medicamentele recomandate, ce nu trebuie să faceți sau ce trebuie să faceți în anumite situații particulare care ar putea apare. Aloc mare parte din timpul consultației pentru a vă răspunde acestor întrebări deoarece consider informarea dumneavostră la fel de importantă ca (sau chiar mai importantă decât) tratamentul propus. Sunt multe cazuri în care discuția dumneavostră cu mine durează mai mult și este mai valoroasă decât examenul clinic ori prescrierea unei medicații. Fiți pregătiți pentru o astfel de discuție.

Nu va simțit jenați de unele întrebări pe care ați vrea să mi le puneți. Unele simptome despre care aș putea să vă întreb ori ați vrea să mi le relatați sau întrebări de care v-ați simți jenat(ă) nu sunt jenante pentru mine, medicul, care am văzut și auzit multe. Este în interesul dumneavostră să furnizați informații și răspunsuri corecte și corespunzătoare realității. Îngrijorarea dumneavostră pentru simptomele pe care le aveți nu este semn de slăbiciune. Medicul trebuie să știe cum vă simțiți. Prin jurământ, noi, medicii, păstrăm datele dumneavostră medicale și informațiile pe care ni le furnizați, într-un mod strict confidențial.

10. Fiți pregătit(ă) să luați decizii privind conduita de urmat. Eu, medic clinician, nu tratez pacienți. Dumneavostră sunteți cel(cea) care se tratează în urma sfaturilor primite de la mine. Eu pot doar face recomandări și da sfaturi pe care le consider potrivite dar numai dumneavostră decideți dacă și pe care le veți pune în aplicare. Sunt frecvente situațiile când discut cu dumneavostră mai multe conduite de urmat, explicandu-vă, bineînțeles, avantajele și dezavantajele fiecareia, precum și care este cea pe care eu v-o recomand și veți fi întrebat(ă) pe care dintre ele ați vrea să o urmați. De cele mai multe ori, nu trebuie să luați o decizie pe loc dar sunt și situații când trebuie să o faceți. Uneori, puteți să amânați această decizie astfel încât să aveți mai mult timp să vă decideți ori să vă documentați despre opțiuni sau să solicitați a doua opinie unui alt medic.

11. Nu ascundeți medicului că nu ați urmat recomandarile făcute ori agreate împreună la o vizită anterioară. Niciodată nu mă voi supăra că nu le-ați urmat, nu vă voi certa și nu veți fi pus(ă) într-o situație jenantă. Este dreptul dumneavostră exclusiv de a urma sau nu recomandările făcute de mine (și, în general, de orice medic) dar este important ca eu să cunosc decizia dumneavostră și daca le-ați urmat sau nu. Puteți citi aici ce se poate întâmpla când un pacient nu recunoaște că nu a urmat recomandarea medicală primită.

12. Dacă ați plecat nelămurit ori multe întrebări s-au născut după ce ați plecat de la întâlnirea cu mine, nu vă îngrijorați. Mi le puteți pune prin poșta electronică (octavianpirvu@yahoo.com) ori prin sms la telefonul meu (+40 722438376), fără să uitați să precizați în mesaj numele complet al pacientului și codul său numeric personal (CNP). Dacă întrebarea cere un răspuns urgent, mă puteți apela telefonul meu urmând ca eu să vă re-apelez atunci când pot vorbi. Vă rog, nu abuzați de folosirea apelului telefonic, aș putea fi în timpul altor consultații sau în timpul meu liber.

Acestea sunt doar câteva recomandări pentru pregătirea unei vizite la medic, ele vor mai suferi modificări în decursul timpului pe măsură ce identific unele probleme, în scopul de a avea o colaborare cu dumneavostră eficientă. Dacă doriți informații suplimentare sau să faceți comentarii, accesați formularul de mai jos ori scrieți-mi pe adresa mea de poșta electronică: octavianpirvu@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *