Opinii și recomandări

  • Ce se poate întâmpla când pacientul omite sau ascunde medicului informații

    Acest articol este, deocamdată, în lucru. Voi reveni cât de curând posibil. Mulțumesc.

    Citiți mai departe

  • Prețul unei consultații cu medicul cardiolog e mare. Beneficiați maxim de ea!

    În urmatoarele rânduri mă adresez dumneavoastră, pacienților, spunându-vă cum trebuie să vă pregătiți pentru consultația cu medicul dumneavoastră astfel încât să beneficiați cât mai mult de sfaturile și recomandarile sale. Sunt recomandări generale, valabile pentru pentru oricare vizită la medic dar, fiindcă nu știu cât de aplicabile sunt ele în cazul confraților mei, le voi…

    Citiți mai departe

  • Concluziile medicului depind major de informațiile medicale furnizate de pacient

    Cazul recent al unui pacient m-a determinat să scriu aceste rânduri. Pacientul mi-a solicitat un consult de cardiologie cerut, verbal, de către medicul ORL-ist înaintea efectuării unei intervenții chirurgicale elective, programate, în sfera ORL. Din afirmația pacientului, neexistând un document medical care să descrie tipul de intervenție chirurgicală avut în vedere, reieșea că planul intervenției…

    Citiți mai departe

  • Bucătăria e o artă când bucătarul e artist

    Așa zice un dicton și are mare dreptate. Aș putea spune la fel despre practica noastră: medicina este o artă atunci când medicul este artist. Departe de mine să mă consider un artist, nu cred că voi ajunge la un astfel de nivel în cursul acestei vieți și, poate, nici dacă aș mai trăi odată.…

    Citiți mai departe

  • De ce prefer să fac eu electrocardiograma?

    Încă de la începutul practicii mele private, de ambulator, fac singur electrocardiograma, ca parte intergrantă a consultului de cardiologie, în timpul acestuia și în același cabinet unde văd pacientul. Sunt printre puținii medici cardiologi, pe care îi cunosc, care fac acest lucru. Practica curentă este ca electrocardiograma să fie efectuată pacientului de către asistenta medicală…

    Citiți mai departe

  • Cum măsurați acasă tensiunea arterială?

    Măsurarea acasă a tensiunii arteriale ajută medicul care vă supraveghează boala hipertensivă aducând informații complementare celor obținute de medic la cabinet. Prin urmare, acordați multă atenție acestor măsurări, executați-le conform protocolului recomandat de medicul dvs. și notați-le atent. Modul în care veți măsura acasă tensiunea arterială (protocolul de măsurare) poate diferi de la un medic…

    Citiți mai departe